четвъртък, 29 октомври 2015 г.

СИЛИКОН-ХИДРОГЕЛНИ ЛЕЩИ И ЛИПИДНИ ДЕПОЗИТИ








На повърхността:



Christopher W. Lievens, OD, MS, FAAO
The Eye center professor optometry at the Southern College of Optometry, Memphis, TN
         
          Липидните депозити могат да доведат до намаляване на комфорта и влошаване на зрението при носене на контактни лещи. Това може да доведе до незадоволителен резултат, когато се стремим да удовлетворим високите изисквания на пациентите. Важно е да знаем, че материалите, от които се изработват контактните лещи са различни един от друг. Повърхностните обработки също са различни и така някои контактни лещи имат по-ефективна резистентност към депозити, отколкото други.
            За много от хората, които носят меки контактни лещи липидните и протеиновите депозити са сериозен фактор по отношение на комфорта и поведението на лещата ¹¯. Степента, в която различните лещи привличат депозити, включва много фактори, включително материалът, от който са изработени ³. Хидрогелните контактни лещи привличат най-вече протеинови депозити, докато силикон-хидрогелните – предимно липиди ²˒. Липидните депозити могат да намалят овлажняемостта на контактните лещи и това може да усили усещането за сухота в окото ˒.
       

Липидни депозити

            Липидните депозити са резултат от комплексни взаимодействия между слъзния филм и силикон-хидрогелните полимери. Слъзните липиди (холестеролови естери, фосфолипиди) съставят приблизително 1% - 9% от слъзния филм и имат за цел да поддържат водния слой, рефрактивните качества, резистентността спрямо чужди тела и да предотвратят изпарението на слъзния филм. Силикон-хидрогелните полимери съдържат хидрофобни компоненти. При липса на подходяща обработка на повърхността или модификация на материала, те отблъскват водата и привличат слъзните липиди. Полепването на липиди върху повърхността може да започне в рамките на часове след  след поставяне на контактната леща. След това настъпва оксидиране на полепналите липиди от свободни радикали и по този начин се засилва хидрофобността на повърхността на лещата и се повишава коефициентът на триене. Преди ротацията на химичните връзки в силикон-хидрогелната полимерна основа, липидните депозити от повърхността могат да се абсорбират в матрикса на лещата. Както на повърхността, така и в матрикса на лещата, липидните депозити могат да останат невидими и да не бъдат забелязани от очния специалист, но да продължат да създават хидрофобни зони.



Контактни лещи AIR OPTIX – по какво се различават от другите силикон-хидрогелни контактни лещи?

Използват се различни материали с цел да се намалят липидните депозити и да се поддържа овлажняемостта при силикон-хидрогелните контактни лещи. При технологията, използвана при контактните лещи от материал Balafilcon A (Pure Vision) се наблюдават неравномерни силикатни острови и непълно покритие на хидрофобния матрикс на лещата. Вместо да намалява отложението на липиди от слъзния филм, такава хетерогенна повърхност може дори да доведе до ускорено натрупване на липиди и компроментиране на лещата.
Проучвания демонстрират отличната резистентност към липидните отложения на контактните лещи AIR Optix® в сравнение с други силикон-хидрогелни лещи¹˒²˒. Силикон-хидрогелните контактни лещи от фамилията AIR Optix® притежават уникална перманентна плазмена повърхност, която създава хомогенна и гладка повърхност , отблъсква липидите и поддържа овлажняемостта през целия период на носене.
In vitro експерименти показват, че контактните лещи от фамилията AIR Optix® абсорбират изключително малко холестерол и фосфолипиди в сравнение с Balafilcon A (Pure Vision), Galyfilcon A (Acuvue Advance) или Senofilcon A (Acuvue Oasys)²˒.
Резултатите от проучване върху носени контактни лещи AIR Optix Aqua показват значително по-малко холестеролни отложения в сравнение с други силикон-хидрогелни контактни лещи, независимо от използвания разтвор¹.



Клинично значение
           
На практика някои от силикон-хидрогелните контактни лещи са податливи към липидни отложения. Контактни лещи с третирани повърхности поддържат влажността, отблъскват липидните депозити и се чувстват влажни и комфортни в окото. С отблъскване на липидните депозити, тези контактни лещи подобряват стабилността на слъзния филм като намаляват чувстото за сухота˒.
            Само фамилията силикон-хидрогелни контактни лещи AIR Optix имат уникална плазмена повърхност, която отблъсква липидните депозити². В случай, че не са на разположение еднодневни контактни лещи в тези параметри, подбор на силикон-хидрогелна леща с най-добра липидна резистентност е най-разумният избор за дългосрочен успех в носенето на контактни лещи.

Материалът на контактната леща, третирането на повърхността и факторите от страна на пациента – всички те влияят на липидните депозити. Липидните депозити могат да намалят влажността на контактната леща, което да наруши комфорта и оптичните и свойства.

Фамилията силикон-хидрогелни контактни лещи AIR Optix® се характеризират с хомогенна, третирана с плазма повърхност, която засилва овлажняемостта и отблъсва липидните депозити. Сравнителни изследвания показват, че контактните лещи AIR Optix® задържат по-малко липидни депозити в сравнение с други силикон-хидрогелни лещи.

‪#‎Моитеконтактнилещи‬

REFERENCES
1. Zhao Z, Carnt NA, Aliwarga Y, et al. Care regimen and
lens material influence on silicone hydrogel contact lens
deposition. Optom Vis Sci. 2009;86:251-9.
2. Pitt WG, Perez KX, Tam NK, et al. Quantitation of cholesterol
and phospholipid sorption on silicone hydrogel contact
lenses. J Biomed Mater Res part B. 2013:00B:000-000.
3. Tripathi RC, Tripathi BJ, Ruben M. The pathology of soft
contact lens spoilage. Ophthalmology. 1980;87:365-80.
4. Jones L, Franklin V, Evans K, Sariri R, Tighe B. Spoilation
and clinical performance of monthly vs three monthly
group II disposable contact lenses. Optom Vis Sci.
1996;73(1):16-21.
5. Lorentz H, Heynen M, Trieu D, et al. The impact of tear
film components on in vitro lipid uptake. Optom Vis Sci.
2012;89:856-67.
6. Keir N, Jones L. Wettability and silicone hydrogel lenses: a
review. Eye Contact Lens. 2013;39:100-8.
7. Pucker AD, Thangavelu M, Nichols JJ. In vitro lipid
deposition and silicone hydrogel contact lenses. Invest
Ophthalmol Vis Sci. 2010;51:6334-40.
8. Carney FP, Nash WL, Sentell KB. The adsorption of major
tear film lipids in vitro to various silicone hydrogels over

time. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2008;49:120-4


Няма коментари:

Публикуване на коментар