четвъртък, 29 октомври 2015 г.

ИСТИНАТА ЗА КОНТАКТНИТЕ ЛЕЩИ ДНЕС.

                   
‪#‎Моитеконтактнилещи‬
 Разсейване на митовете

Серия от често задавани въпроси към очните, личните лекари и педиатрите, които не участват пряко в предписването на контактни лещи.
Автор на статията: Европейски форум за контактни лещи (ЕФКЛ)
The European Contact Lens Forum (ECLF).
eclf@euromcontact.org


Въведение

Целта на настоящата публикация, чийто автор е Европейският форум за контактни лещи (ЕФКЛ), е да информира и запознае с последните новости в областта на оптичните лещи специалистите, които не се занимават с продажба и напасване на контактни лещи. (Въпреки това смятам, че би била полезна и за тези, които предлагат контактни лещи)
Публикацията има за цел правилно да осведоми тези специалисти, така че те компетентно да могат да информират и съветват онези, които са заинтересувани от носенето на контактни лещи.
Европейският форум за контактни лещи (ЕФКЛ) е създаден с цел обмен на информация между всички специалисти по контактни лещи и представителите на производителите на контактни лещи. Той включва по азбучен ред:







(ECLSO): Европейско офталмологично дружество за контактни лещи








(ECOO):  Европейски съвет по оптометрия и оптика











(EFCLIN):  Европейска федерация на производителите на контактни лещи











  (EUROMCONTACT): Европейска федерация на националните асоциации и международни производители на контактни лещи и консумативи за поддръжката им



















(IACLE): Международна асоциация на инструкторите по обучение в областта на контактните лещи.


Защо е нужна тази информация?

Технологиите, производството и напасването на контактни лещи се променят непрекъснато. Често учебниците и образователните материали се оказват остарели и неправилно отразяват съвременната ситуация. Очните специалисти, които не предписват контактни лещи, личните лекари и педиатрите често биват питани за контактни лещи, поради което следва да бъдат запознати с последните новости, за да дават правилни съвети.
С тази публикация Европейският форум за контактни лещи (ЕФКЛ) цели да осъвремени познанията на офталмолозите и търговците, които не са се занимавали с контактни лещи, така че да бъдат в състояние уверено да дават правилни съвети, свързани с контактните лещи.


Кой може да носи контактни лещи?

Всеки човек от детство до зряла възраст може да изпробва контактни лещи. Всъщност дали хората могат да ги носят зависи от състоянието на очите им, слъзния филм и резултата от напасването. В наши дни почти всяка рецепта за очила може да бъде изпълнена под формата на контактни лещи.


С какви видове контактни лещи разполагаме?

По-голямата част от контактните лещи днес са меки и са произведени от по-новия материал силикон-хидрогел. Максималният „живот“ на меките контактни лещи е една година. Доста от тях се употребяват по схема за подмяна на три или шест месеца, но преобладаващата част от лещите са за еднократна употреба в рамките на месец, две седмици, една седмица или само за един ден. Твърдите газпропускливи лещи (RGP) все още съществуват като се счита, че визуално са по-добри от други материали в случаите на комплицирани рецепти за очила.


Какво е разпределението на пазара на контактни лещи (какви са пазарните сегменти според типа на лещите, възможностите за подмяна и начина на носене)?

Между отделните страни в Европа съществуват различия, но като цяло на днешния пазар доминират меките контактни лещи от различен тип (над 95%). Твърдите газпропускливи лещи играятнезначителна, но все още важна роля при корекции, които могат да бъдат направени най-добре само с този тип. Най-голям дял на европейския пазар се пада на лещите за еднократна употребав рамките на един месец или един ден, следвани от лещите, подменяни в рамките на една или две седмици и на края следват тези за тримесечна или едногодишна подмяна.
5% от хората, които носят контактни лещи спят с тях редовно. Много повече (над 30%) са онези, които вършат това отвреме-навреме, докато останалите (около 60%) използват контактните лещи единствено в часовете, в които са будни (за някои това може да се случва и през нощта).
Пациентите могат да бъдат групирани и според това дали носят лещите си отвреме-навреме, непостоянно или постоянно. Около 25% от носещите контактни лещи ги използват отвреме-навреме ( 1 до 2 пъти седмично). Почти същият е процентът на използващите ги от 3 до 5 пъти седмично (непостоянно), докато останалите 50% ги носят почти всеки ден (6 – 7 дни в седмицата) според данни на EUROMCONTACT и производителите. (Тези данни могат да Ви помогнат в избора на подходящи лещи за конкретен клиент, спрямо режимът му на носене – едномесечни или еднодневни).



Как е дефиниран всеки сегмент и какви са предимствата и недостатъците му?

Според честотата на подмяна: за ежедневна подмяна (DD), седмична подмяна (D), за подмяна на всеки две седмици (BW), едномесечни (М), тримесечни (Q) и едногодишни (Y). Това дефиниране е въз основа на времето между първото използване (първото поставяне на контактната леща в окото) и окончателното изхвърляне на лещите, независимо от действителното им ползване в указания времеви интервал.
Според режима на носене: носене през деня (DW), носене без фиксирано време (FW), продължително (EW) и постоянно (CW) носене. 

Носенето през деня (DW) означава, че лещите се поставят само в часовете на будуване. 
Носенето без фиксирано време (FW) предполага използването на лещите предимно през деня, но нередовно, както и случайно преспиване с тях. 
Продължителното носене (EW) означава редовно преспиване с контактни лещи до 6 денонощия, последвани от една нощ без лещи. 
Постоянното носене (CW) означава редовно преспиване с контактни лещи до 30 денонощия (EW и CW зависят от одобреното ограничение, валидно за лещите с посочената индикация).


Накратко, предимствата и недостатъците на всяка от категориите според честотата на подмяна:

Еднодневните контактни лещи не се нуждаят от каквито и да било консумативи за почистване и поддръжка. Те са идеални за носене отвреме-навреме. Всеки път пациентът използва нови, чисти лещи. Това ги поставя в групата с минимални усложнения, стига да се използват съобразно предписанията на производителя. Еднодневните контактни лещи са също така предпочитан вариант при чувствителни очи или алергични (към разтвори или сезонни промени) пациенти. Удобството при тях е изключително, но цената им може да се окаже по-висока. Когато се поставят отвреме-навреме или непостоянно, те са сравними като разход с едномесечните, двуседмичните или едноседмичните лещи. Ако се носят всеки ден, може да се окаже, че са по-скъпи. Когато се правят сравнения обаче, е нужно към чистите разходи за седмични, двуседмични или едномесечни лещи да се прибавят и разходите за правилната им поддръжка. По-ниската цена за брой еднодневна леща, сравнена с едномесечната, не е индикатор за по-ниско качество. Когато пациентът има възможност да сравнява усещанията си всеки ден с различен чифт лещи, основното, за да хареса даден продукт е неговото постоянно високо качество. Ниската цена на отделната леща се диктува от голямото количество, нужно на един пациент за година (до 730 лещи), както и на специалните методи за производството им.

Лещите за седмична, двуседмична или едномесечна подмяна не се различават твърде много по своите предимства. Те обикновено се пускат на пазара в по-голямо многообразие в сравнение с тези за ежедневна подмяна като по този начин осигуряват по-богат избор и по-лесно напасване. Недостатък е необходимостта от грижи и съхранение, което ги прави по-малко предпочитани от лещите за ежедневна подмяна в случаите, когато се носят отвреме-навреме. Повечето видове и характеристики налагат различни методи на производство, които влияят върху крайната цена на отделната леща. По-ниската цена на брой в сравнение с едногодишните лещи е сериозно предимство в случай на изгубване или повреждане на контактна леща.

Лещите за носене в рамките на тримесечие, половин или една година понастоящем се използват само когато не са налични нужните параметри (размер, форма, диаметър, диоптър, базова кривина и т.н.) в еднодневен или едномесечен вариант.  Удълженият период на ползване поражда по-висок риск от усложнения и изисква повече грижи за поддръжката им. Съответните методи за производството им (по-голямо разнообразие и гъвкавост) ги правят по-скъпи. Тъй като трябва да устояват на различни въздействия цяла година, те трябва да са по-дебели, което би означавало, че са по-неудобни и с по-ниска кислородна преносимост. Последният недостатък може да бъде преодолян чрез използване на силикон-хидрогелни лещи (Силикон-хидрогелни едногодишни контактни лещи не съществуват).
Казаното дотук е в сила, само когато лещите се използват според препоръките на производителя.


От каква възраст могат да се носят контактни лещи?

Лещи могат да се носят и от бебе на една седмица, но това са случаи, при които то се е родило с катаракта, която се е наложило да бъде отстранена, за да се помогне на нормалното развитие на зрението му или когато детето трябва постоянно да носи очила, а то не го прави. Такова неносене на очила би могло да увреди зрението за цял живот, така че контактните лещи са един добър вариант за лечение. Някои деца не могат да се справят в училище без средства за корекция на зрението (очила, контактни лещи).
При малките деца се налага честа корекция на очилата, понякога на всеки шест месеца. При носещите очила, това изисква нови стъкла, дори нови рамки, в случай, че са изгубени или счупени, което се случва често при децата. С днешните контактни лещи с режим на подмяна, диоптрите могат да бъдат коригирани преди всяка следваща покупка на лещи. Твърдите газпропускливи лещи (RGP) са подходящи за деца, тъй като се считат за по-сигурен вариант с оглед на риска от инфекции. (Неудобството тук идва от по-малкия им диаметър – с активното  ежедневие на децата значително се повишава риска от изгубване на лещи). Целодневното носене на най-добрата корекция се оказва благотворен фактор върху прогресиращото коригиране на рецептите. Проучвания сочат положителния ефект върху по-доброто социално интегриране при децата, които носят лещи, в сравнение с онези, които носят очила. Ето защо контактните лещи са успешен избор при децата.




Когато говорим за профилактика на зрението в дългосрочен план, еднакви ли са всички видове контактни лещи?

Всички контактни лещи могат да предизвикат трайни промени в очната тъкан, особено ако не се наблюдават редовно или не се носят и не се полагат грижи за тях, съобразно препоръките на очния специалист и/или тези на производителя. Не е задължително тези промени да принудят пациента да прекрати използването им. Подобно решение зависи в по-голяма степен от кислородните нужди на всяко конкретно око (колко кислород преминава през материала на лещата?), от състоянието на слъзния филм и от много други фактори, всеки един от които може да породи проблем, независимо от типа на носената леща. Общо взето проблемите при продължителното носене на твърди газпроницаеми лещи са по-малко, но изглежда, че по-новите силикон-хидрогелни лещи в висока кислородна преносимост, както и лещите за честа подмяна са в не по-малка степен пригодени за носене в продължение на години от живота на пациента.



Какво е съвременното състояние на разтворите за поддръжка на лещите?

Грижите за контактните лещи днес са далеч по-опростени в сравнение с миналото. Не се налага изваряване или използване на различни разтвори, което изисква време. Предлаганите разтвори, известни като многофункционални, са комбинация от различни компоненти. Разтворите могат да имат различна съвместимост с различните видове материали за производство на лещи, затова е важно да се използват само препоръчваните разтвори. Последната генерация многофункционални разтвори е разработена така, че да бъде пригодна с всички видове меки лещи, включително изработените от силикон-хидрогел.
Предлагат се също така и модерни системи, лесни за употреба, на основа въглероден прекис, които са съвместими с всички видове материали. Същевременно използването на разтвори днес изисква по-малко време в сравнение с миналото, тъй като лещите се подменят преди върху тях да са се натрупали депозити, които се отразяват както на здравето и удобството при носене, така и на зрението. По-краткият период на използване на лещите позволява по-малко усилия в грижа за тях или използването на системи с по-малко химикали в разтворите.
Независимо от използвания разтвор, важно е той да не се подменя, без да се уведоми очния специалист, които е предписал лещите. Разтворите трябва да се ползват според предписанието и инструкциите.
Контейнерите за съхранение на контактни лещи са източник на замърсяване и последващи инфекции. Днешните разтвори обикновено се предлагат с нов контейнер към всяка бутилка.
Еднодневните лещи прекъснаха кръга „контактни лещи – грижа за лещите“, тъй като този тип лещи не изискват никакви грижи и след употреба се изхвърлят.



Важно ли е да обтриваме и изплакваме меките лещи след употреба?

Да, важно е.Преди време на пазара беше предложен консуматив, наречен „Режим без обтриване“. Днес обаче е добре известно, че обтриването на лещите след употреба е далеч по-ефективен начин за намаляване на замърсяванията и отстраняване на натрупаните върху тях депозити. Казаното важи и за твърдите (RGP) контактни лещи.



Защо да се придържаме към препоръчания график за подмяна, а не към един по-разтеглен, който е финансово по-изкушаващ?

Всички материали за производство на контактни лещи се развалят постепенно, както оптично, така и по отношение на комфорта (при поставяне, усещане през деня и в края на деня) и на кислородната преносимост. На първо място това се дължи на натрупването на отлагания на повърхността и в материала на лещите, което започва още от момента на първото им поставяне. При някои материали този процес е по-бърз в сравнение с други. По-бързо замърсяващите се контактни лещи могат въпреки това да притежават отлични показатели в рамките на един кратък период на употреба, което ги прави идеални за ежедневна подмяна. Препоръчваната честота на подмяна е в резултат на клинични проучвания с голям брой пациенти, отразяващ различни навици на носене, отчитащ количеството на слъзния филм и състава му, режима на поддържане на лещите, както и показателите на материала – способността му да издържа на въздействието на външните фактори и скоростта на повърхностното разрушаване. Ето защо препоръчваната честота на подмяна съответства на периода от време, осигуряващ оптимална „работа“ на лещите при доминиращата част от случаите. За някои пациенти очният специалист трябва да избира по-кратки периоди, за да осигури еднакви и постоянни комфорт и зрение, докато се ползват лещи. Дори при еднодневни лещи условията за носене могат да са различни в различните дни ( качествата на слъзния филм се променят при вирусни заболявания, употреба на алкохол и дори недоспиване), с което лещите се подлагат на напрежение. Да се носят лещи, докато пациентът ги усети замърсени или се стигне до възпаление е лошо решение за всеки, особено ако планува да носи контактни лещи в следващите години или десетилетия от живота си. Да се носят лещи по-дълго време от посоченото води до различни очни проблеми, което намалява толеранса в бъдеще. Причината за създаване на графика за смяна на едномесечните контактни лещи, че те се изхвърлят преди да започнат да се появяват каквито и да било проблеми с повърхността им. Предимството на еднодневните лещи е, че всеки път, когато в окото има контактна леща, тя е нова и чиста. Затова именно този тип лещи са изключително подходящи при нередовно/спорадично носене на лещи.



Може ли да носим еднодневните контактни лещи повече от един ден?

Предимствата от гледна точка на здраве и удобство при еднодневните контактни лещи натежават пред икономическите доводи за повторното им използване. Еднодневните лещи са създадени, за да бъдат изхвърлени след еднократна употреба (от момента на поставяне до момента на отстраняването им от окото). Ако на пациента му се наложи да ги свали през деня, а по-късно отново пожелае да ги постави, би трябвало да използва нов чифт. Не е добра идея еднодневните лещи да бъдат поставяни в контейнер и разтвор за поддръжка, защото това чувствително би повишило риска от инфекции.


Коя е най-подходящата леща за пациент, който носи лещи ежедневно и за такъв, който носи нередовно?

Най-добрия вариант за целодневно и ежедневно носещите контактни лещи пациенти са или силикон-хидрогелните лещи или лещите от твърд газпропусклив материал – в зависимост от пациента. Лещите и от двата типа осигуряват достатъчен приток на кислород до роговицата. За носещите отвреме-навреме най-доброто решение са еднодневните меки контактни лещи, тъй като те могат да бъдат носени и изхвърлени без необходимостта от съхраняване и почистване. Всеки избор на тип контактна леща зависи от начина на живот, тъй като нуждите на хората са различни и се променят в зависимост от обстоятелствата, били те спортни, социални и т.н.


Могат ли меките контактни лещи да се използват за корекция на астигматизъм?

Да! Съществуват множество меки контактни лещи, които коригират дори високи стойности на астигматизъм. Колкото по-силно изразен е астигматизмът, толкова по-вероятна е нуждата от конвенционални лещи, въпреки че дори едномесечните меки контактни лещи могат да се справят с до  - 5.75D. Днес съществуват и еднодневни меки контактни лещи, които могат да коригират до                          -2.00D астигматизъм. Понастоящем астигматизмът не е проблем при меките контактни лещи и никога не е бил проблем за твърдите газпропускливи лещи. (Обърнете се към Алкон за пробни контактни лещи за сигурно и лесно напасване на пациентите Ви)


Могат ли хората с пресбиопия да носят контактни лещи?

Да! Мултифокални контактни лещи се произвеждат от твърди, меки и силикон-хидрогелни материали. Най-често срещани са дизайните с концентрична концепция.
(Обърнете се към Алкон за инструкции, обучение за напасване на мултифокални лещи и пробни контактни лещи за сигурно и лесно напасване на пациентите Ви)




Може ли наистина да се спи с контактни лещи?

По-безопасното продължително носене е възможно единствено при контактни лещи от силикон-хидрогел, поради високата им кислородна преносимост. Преспиването с традиционните хидрогелни контактни лещи носи висок риск от инфекции и усложнения. В зависимост от типа материал силикон-хидрогелните лещи позволяват цикъл на носене от по шест денонощия с лещи и една нощ без лещи, а някои могат да се носят 30 денонощия с лещи, последвано от една нощ без лещи. Това ги превръща в чудесна алтернатива на рефрактивната хирургия. Много професионалисти като пожарникари, медицински сестри и най-вече спортисти или обикновени хора, търсещи удобство, вече се възползват от тази възможност. Необходимо е да се припомни обаче, че всички продължителни носения са свързани с нарастващ риск от усложнения. Освен нощния сън, много от хората, носещи контактни лещи дремят несъзнателно, без да ги свалят. Това увеличава риска, когато лещите не са направени от силикон-хидрогел или от подходящ твърд газпропусклив материал.
Нощното носене на твърди контактни лещи също е възможно и е начин за ползване при ортокератология (придавайки форма на роговицата с цел да се елиминира леката до умерена форма на миопия).



Защо всички лещи се нуждаят от съответен процес на напасване?

Различните материали за производство на контактни лещи и различните дизайни се усещат по различен начин в окото. Казаното е в сила и за меките лещи, въпреки че важи в по-голяма степен за твърдите газпроницаеми лещи. Всеки, носещ лещи, има своите специфични нужди и очаквания. Ако лещите не пасват добре към окото, те могат да предизвикат нежелани очни проблеми, които е възможно да останат трайни. Определянето на критериите за преценка на напасването на всеки тип лещи трябва да отговаря на тяхното безопасно и удобно носене. Ето защо лещите от една компания с различен дизайн няма да се усещат от окото по същия начин, както тези от друга компания от друг материал или с друг дизайн, дори когато посочените на опаковките им параметри са идентични.




Какво трябва да се случва при посещение на очен специалист с цел напасване на контактни лещи?

За да се пристъпи към напасване, очният специалист се нуждае от актуална рецепта за очила, измерване на кривината на роговицата и извършване на преглед на антериорната очна повърхност, за да се убеди, че тъканта е в състояние да понесе носенето на лещи.
На пациента се задават въпроси, свързани с неговите очаквания, нужди и желания, както и такива, свързани с работата му, начина му на живот и общото му здравословно състояние. Всичко упоменато рефлектира върху специфичните технически изисквания за лещите (материал, геометрия, дизайн, честота на подмяна, избор на почистващ разтвор, режим на носене и т.н.)
Ако не са налице контраиндикации, напасването започва с дискусия за най-подходящия тип лещи и причината за техния избор. Може да се извършат някои допълнителни измервания, след което се поставят временни пробни лещи от определен тип. Оценява се напасването (движение на контактната леща, центриране, удобство) и се измерва зрението. Често се използват два различни дизайна на едното или двете очи, за да се улесни решението кой е по-подходящ за пациента. След като се определи най-подходящите лещи, те се поръчват или се предоставят от наличния склад. Лещите не се предават на пациента, без той да бъде обучен как да ги поставя или отстранява от окото. Ако се окаже, че е подходящ режим на продължително носене (това не се отнася за еднодневните лещи), на пациента се обяснява последващата процедура по почистване и съхраняване. Дават се инструкции по отношение на хигиената и отговори на най-често срещаните проблеми – „какво да правим в случай,че....“  Също така се съгласува и графикът на необходимите контролни прегледи.



Защо лещите трябва да се проверяват редовно от лекаря (кое налага визитите при него след първичния преглед)?

Напредването на възрастта и носенето на контактни лещи от всякакъв вид ускоряват промените в очната тъкан. Някои от тези проблеми са без изразени симптоми, затова за пациента е много важно да посещава редочно очния специалист след първичния преглед. Тези контролни прегледи трябва да продължават, докато се носят конткатни лещи. Обикновено това трябва да става на шест месеца или веднъж годишно, но в някои случаи интервалът може да бъде и по-кратък.
Контролният преглед започва с разговор за историята след последната визита и всякакви симптоми, усещани в момента. Регистрира се продължителността на носене, както и доколко режимът за поддържане на контактните лещи е бил съблюдаван и как са били използвани. Обсъжда се и общото здравословно състояние. Отбелязва се зрителната острота, като се измерва и свръхрефракцията за близо и далече. Проверява се напасването и се преглежда повърхността на лещите. Проверява се състоянието на окото при свалени лещи. Уместно е повторно измерване с кератометър и обстоен преглед на окото. Пациентът получава съвети по всички важни дискутирани въпроси и при необходимост може да му се препоръчат лещи с различни показатели и да се пристъпи към напасването им. Ако е настъпил моментът за подмяна, се връчва следващата партида лещи.



Има ли ограничения за времето за носене на контактни лещи?

Най-общо казано – не. Допреди десет – двадесет години контактните лещи не бяха с показатели като днешните (пренос на кислород, удобство, качество на повърхността, зрителни параметри). Тогава не трябваше да се прекалява с носенето на контактни лещи.  Трябваше да се почива един ден в седмицата или да не се носят през целия ден. Днес пациентът може сам да избира дали да носи лещите си през целия ден (още от първия ден) и колко често да ги носи. Добре би било обаче, ако при контролните визити уведомява лекаря си за всяка промяна в навиците за носене, тъй като различни видове лещи са подходящи за различни режими на носене.
Ограничението, което може да се появи е засилващ се дискомфорт към края на деня или на периода за ползване. В такива случаи полезно може да се окаже повторното напасване с лещи, изработени от по-добър материал или с по-добър дизайн. Това може да стане при контролния преглед.
Най-общо – при наличието на висококачествени съвременни материали, не е нужно пациентът постепенно да увеличава периода на носене на контактни лещи, както и не се налага да предвижда ден през седмицата, през който да не ги носи.



Какво трябва да знае пациент, склонен да купи лещи и разтвори от интернет?

По принцип това не би породило проблеми, стига лещите да са избрани и напаснати правилно като бъдат поръчани само предписаните от точната марка със съответните параметри лещи, без да бъдат пациентът по собствено решение да ги заменя за друга марка или по-евтин продукт. Изборът би бил безопасен само ако се спазва графикът за контролни прегледи, при който редовно се проверява и потвърждаванапасването на лещите. За да се осигури това, някои уебстраници или национални законодателства, особено в Обединеното Кралство или САЩ, изискват да се представи в писмен вид (чрез факс или сканиране) валидна (с неизтекъл срок) рецепта, издадена от очен специалист. Според тяхното законодателство (UK и USA), търговците са длъжни да потвърдят валидността на предоставената рецепта с този, който я е издал, преди да изпратят пратката.
Под внимание трябва да се вземат и други рискове. Чрез интернет съществува риск да бъдат продадени фалшифицирани марки лещи или разтвори, което е почти невъзможно в регистрираните оптични магазини. По-трудно е да зададете въпросите си и да получите съвети от интернет доставчиците. Ако пратката не отговаря на поръчката, анулирането е по-трудно. Някои сайтове е възможно да не ви изпратят точния продукт, да го забавят или да не го получите.
Днес много оптични практики предлагат годишни абонаменти с удобни месечни разсрочени плащания, в които са включени и разходите за контролните прегледи. (Тази практика все още не съществува в България).



Може ли човек свободно да сменя носенето на очила с контактни лещи?
Да, това може да се върши всеки ден, дори в течение на деня.



Какво е нужно да се знае за цветните контактни лещи?

Цветните и декоративните контактни лещи се използват, за да се промени външния вид на окото. Младите хора често разменят лещите помежду си. Рискът от подобни действия трябва да бъде ясен както на тях, така и на родителите им.
Носещите цветни контактни лещи без диоптрична корекция трябва да ясно да разбират, че поставят в очите си медицинско изделие. Хората, носещи такива лещи трябва да полагат за тях същите грижи, както пациентите с диоптрични контактни лещи.



Кои са познатите рискови фактори за възпаления и инфекции?

Три са основните рискови фактори за възникване на възпаления и инфекции:

1.      Преспиването с контактни лещи (дори спорадично, независимо от кислородната им преносимост).
2.       Неправилното напасване.
3.      Лошата хигиена

Възпаленията на роговицата, свързани с контактните лещи, обикновено се считат за леки или слабо изразени като някои от тях са дори асимптоматични. Повечето от тези случаи могат да се излекуват чрез временно спиране на носенето на контактните лещи, но все пак някои изискват медицинска намеса.
            Микробиалният кератит е измежду редките, но тежки инфекции на роговицата и е състояние, което застрашава зрението.
            Правилното напасване и избор на разтвор за поддръжка на лещите, спазването на инструкциите за носене и графика за контролни прегледи, толерантността на пациента и хигиената са фактори, всеки от които допринася за снижаване на риска от тежки инфекции.
            Спирането на носене на контактни лещи при първата поява на симптоми и консултация с очен лекар също е важно за предотвратяване на редките негативни резултати като инфекции и загуба на зрение.
            Еднодневните контактни лещи създават много по-нисък риск за неблагоприятни явления в сравнение с лещите за по-дълъг период или за непрекъснато носене. ¹ ² ³
¹ Morgan et al, Incidence of keratitis of varying severity among contact lens wearers. Br. J. Ophthalmology 2005;89:p.430-436
² Stapleton et al, Ophthalmology, The Incidence of Contact Lens – Related Microbial Keratitis in Australia, 2008, Volume 115, Number 10, p. 1655-1662
³ Schein et al, Microbial Keratitis with Silicone Hydrogel Extended Wear Contact Lens Use, Ophthalmology (American Academy of Ophthalmology), Volume 112, Number 12, December 2005, p.2172-2179

          

Как могат да бъдат детайлизирани, намалени и контролирани тези рискови фактори?
           
Най-добрият начин да се минимизира риска от очна инфекция е като се избягва преспиването с контактни лещи и като се следват съответните предписания за поддържане на лещите, дадени от очен специалист.

Част от ключовите указания за поддръжка на контактните лещи са следните:

1.      Преди да боравят с лещите си, пациентите трябва добре да измият ръцете си със сапун, да ги изплакнат и подсушат с кърпа, която не оставя мъх.
2.      Да се сведе до минимум контакта на лещите с вода, включително когато ги свалят преди плуване или влизане във вана. Когато се плува с лещи, задължително да се носят качествени очила за плуване.
3.      Да се прочетат и спазват старателно инструкциите към разтвора за поддръжка на контактните лещи.
4.      Контактните лещи и контейнерът не трябва никога да се изплакват или съхраняват във вода.
5.      При почистване контактните лещи трябва да се обтрият и след това да се изплакнат с разтвор, преди да се накиснат в него.
6.      Контактните лещи трябва да се изплакват със свеж разтвор, никога с чешмяна, бутилирана или каквато и да е вода. Празният контейнер трябва да се остави отворен, за да изсъхне на въздух, по възможност не в банята.
7.      Контейнерът за контактни лещи трябва да се съхранява чист и да се подменя редовно поне на три месеца. (Разтворите се предлагат с нов контейнер в опаковката).  Контейнерите могат да са източник на замърсяване или инфекции. Не бива да се ползват пукнати или повредени контейнери.
8.      Използваният разтвор се изхвърля. Никога не се допълва.
9.      Разтворът за контактни лещи никога не трябва да се прехвърля в по-малка бутилка (с размер за пътуване). Това може да повлияе на стерилността на разтвора, което от своя страна носи риск за очна инфекция. Ако Ви предстои пътуване, закупете си разтвор в подходяща опаковка.
10.  Отворът на бутилката с разтвор не бива да влиза в съприкосновение с каквато и да било повърхност и когато не се използва, трябва да бъде плътно затворен.

Симптомите на микробиалния кератит включват болка, зачервяване, светочувствителност, усещане за чуждо тяло в окото, непрекъснато сълзене и секретиране. Ако носещият лещи има тези симптоми, трябва веднага да свали лещите. Пациентът трябва да се свърже с офталмолог възможно най-бързо. За успешното лечение решаваща е ранната диагностика.
            Пациентите с контактни лещи трябва да се преглеждат поне веднъж годишно. Тези редовни прегледи са важни за осигуряване на цялостно добро очно здраве и за успешно и безопасно носене на контактни лещи в продължение на дълги години.




















Няма коментари:

Публикуване на коментар