събота, 5 декември 2015 г.

ПРЕДИМСТВА НА СИЛИКОН-ХИДРОГЕЛНИТЕ ЛЕЩИ - КЛИНИЧНО ПРОУЧВАНЕ

     Влияние на предишни режими на удължено(EW) и дневно(DW) носене на контактни лещи върху показанията и симптомите при носене на контактни лещи с висок DK (кислородна пропускливост) от материал Lotrafilcon A (Air Optix Night and Day).
     
Клинично проучване, публикувано от US National Lybrary of Medicine / National Institutes of Health през Юни 2005 от Chalmers RL*, Dillehay S, Long B, Barr JT, Bergenske P, Donshik P, Secor G, Yoakum J.



Резюме:


ЦЕЛ:

     Това проучване цели да измери влиянието на предишните режими на носене на контактни лещи върху свързани с контактните лещи показания и симптоми при хора, използващи лещи от материал Lotrafilcon А (Air Optix Night and Day).


МЕТОДИ: 

     Съставен е списък със 140 пациенти, адаптирани с контактни лещи с нисък DK коефициент за дневно носене (DW) (без преспиване) и 140 пациенти, адаптирани с контактни лещи с нисък DK за удължено носене (EW) (с преспиване до 6 денонощия) (вижте: http://kontaktnileshti.blogspot.bg/2015/10/blog-post_29.html ). Те са изледвани и наблюдавани в продължение на една година (времето на цялото проучване е 3 години).
     На всички са предоставени контактни лещи от материал Lotrafilcon A, които те носят в режим до 30 денонощия постоянно носене (CW) (вижте: http://kontaktnileshti.blogspot.bg/2015/10/blog-post_29.html) с едномесечен период на подмяна.
     Контролни прегледи и проследяване са провеждани след 1-вата седмица, 1-вия месец, 6-тия месец и 12-тия месец.


РЕЗУЛТАТИ:

     Базовите данни при пациентите, които са носили лещи с нисък DK в режим на удължено носене (EW) показват значително по-висока степен на оцветяване на конюнктивата и епителни микроцисти (p<0.05) и по-ниска степен на симптоми на сухота на очната повърхност в края на деня, в сравнение с пациентите, носили контактни лещи с нисък DK в дневен режим (DW). Не се наблюдават значителни разлики в други показатели в базовите данни при тези две групи пациенти.

   След използване на контактни лещи от материал Lotrafilcon A, клиничните показатели за лимбално и конюнктивално зачервяване, както и за неоваскуларизация, са значително по-добри и при двете групи пациенти при контролния преглед след първата седмица.
     
     Независимо от предишните режими на носене на лещите, симптомите на сухота (по време и в края на деня) и фотофобия са значително по-слаби след една седмица с лещи от Lotrafilcon A. След 1 седмица честотата и силата на симптомите на сухота пред деня намаляват значително при пациентите, които преди това са носили лещи с нисък DK в режим на дневно носене (DW) и удължено носене (EW). Също така след първата седмица се наблюдава намаление на силата на симптомите на сухота през деня при пациентите от групата, която преди това е носила лещи с нисък DK в дневен режим (DW). Отчасти това е в резултат от по-високата честота и сила на посочените симптоми при тези пациенти в базовите данни. По време на контролния преглед след 1-вия месец, е докладвано значително намаляване на зачервявания на очите.


ЗАКЛЮЧЕНИЯ:

Носенето на силикон-хидрогелни контактни лещи с висок DK е довело до редуциране на очните зачервявания, неоваскуларизацията и симптомите на сухота сред пациентите, участвали в това клинично проучване, въпреки техния предишен режим на носене на лещи с нисък DK. Подобренията в показателите са останали постоянни през 12-те месеца на проучването.







Няма коментари:

Публикуване на коментар