сряда, 11 ноември 2015 г.

ДОМИНАНТНО / НЕДОМИНАНТНО ОКО

‪#‎Моитеконтактнилещи‬

Публикувано в Contact lens spectrum, volume 30, Issue:November 2015, page:16

Линк към оригиналната публикация: 



Thomas G. Quinn, OD, MS, FAAO - 
д-р Thomas Quinn е част от практика в Атина, Охайо. Той е съветник на GP Lens Institute и Area manager за Vision Source. Той е съветник или консултант за Alcon, B+L, получил е финансиране за провеждане на проучвания от Alcon, AMO, Allergan и B+L. Получавал е хонорари за изнасяне на лекции и публикации от Alcon, B+L, CooperVision, GPLI, SynergEyes и STAPLE program. За директа връзка с него, вижте данните в края на статията в оригинал.

     Инструкциите за напасване на почти всички меки мултифокални контактни лещи изискват да бъде определено доминантното око - или преди избор на лещите, или като мярка за прецизиране на зрението за близо и далеч ако то не е задоволително след поставяне на първите пробни лещи. Въпреки че говорим за идентифициране на доминантното око, това от което наистина се нуждаем при мултифокално напасване, е да определим кое е недоминантното око. Недоминантното око е това, което по-добре би възприело леко замъгляване в зрението за далеч. Това е важно да се има предвид, когато предписвате/напасвате меки мултифокални контактни лещи, особено при нужда от по-високи прогресивни добавки за близо. При много от пациентите/клиентите с напреднала пресбиопия често се изисква по-висок плюсов диоптър или по-висока прогресивна добавка в едното око, за да се постигне задоволително зрение за близо.

 

Определяне на доминантно око чрез наблюдение или сетивен тест

    Въпреки че много специалисти използват вариации на техниката за определяне на доминантно око с "протегнати ръце", това може би не е най-добрият подход. Този метод представлява нещо като измерване на това как "работи системата" при конкретния пациент - дали е левичар или борави по-добре с дясната си ръка. Редица изследвания показват, че методът за определяне на доминантно око чрез наблюдение има минимален ефект при моновизия (Shor et al, 1987; Erickson and McGill, 1992)
    
    Това навежда на мисълта, че "сетивният тест" може би е по-добър метод (Robboy et al, 1990). Тази позиция е подкрепена от труд, който индикира, че бинокулярният сбор на зрението се влияе от силата на доминиращото око (Collins and Goode, 1994; Handa et al, 2015). Скорошно изследване предполага, че това е поради влиянието, което сетивната доминантност оказва върху контрастната чувствителност и впоследствие върху бинокулярния сбор на контрастното зрение (Zheleznyak et al, 2015).


Определяне на доминантното око чрез "сетивен тест"
    
     Сетивният тест може да бъде приложен като поставите последователно пред всяко от очите леща от набора с пробни стъкла с плюсова диоптрична сила (обикновено +1.50 или +2.00). 

Задължително е това да се случи при бинокулярно зрение, тоест пациентът трябва едновременно да използва и двете си очи. По време на този тест, помолете пациента да наблюдава зрителната таблица или друг обект, разположен в зоната на далечното зрение. 

Което от двете очи бъде по-засегнато и не понася добавянето на плюсовата стойност е доминантното око. По-важното в случая, както посочихме по-горе, е идентифицирането на недоминантното око. То по-лесно приема допълнителния плюс и свързаното с него замъгляване на зрението за далеч (при бинокулярно зрение).
    
За максимално надежден резултат от сетивния тест е важно той да се провежда, след като за всяко от очите е приложена най-добрата корекция за далеч. Ако това не е направено и дори само едното око не е коригирано с най-добрата стойност за далеч, резултатът от теста може да бъде повлиян и следователно - ненадежден.

 

Използване на фороптер

    Установих, че идеалният начин за определяне на доминантно око чрез "сетивен тест" е използването на фороптер. Започнете оценяването в края на детайлизираната рефракция. Така ще работите с най-добрата корекция на зрението за всяко око, което ще ви помогне да избегнете потенциалните капани, които описахме в началото. При използване на стандартен фороптер се уверете, че и двете очи са открити и поставете ретиноскопичната леща първо пред едното, а след това пред другото око. Това е бързо, лесно и точно, без нужда да намесвате лещи от набора с пробни стъкла или флипър.


References:

Prescribing for Presbyopia – Dominant or Nondominant, That Is the Question
By Thomas G. Quinn, OD, MS, FAAO
1. Shor C, Landsman L, Erickson P. Ocular dominance and the interocular suppression of blur in monovision. Am J Optom Physiol Opt. 1987 Oct;64:723-730.
2. Erickson P, McGill EC. Role of visual acuity, stereoacuity, and ocular dominance in monovision patient success. Optom Vis Sci. 1992 Oct;69:761-764.
3. Robboy MW, Cox IG, Erickson P. Effects of sighting and sensory dominance on monovsion high and low contrast visual acuity. CLAO J. 1990 Oct-Dec;16:299-301.
4. Collins MJ, Goode A. Interocular blur suppression and monovision. Acta Ophthalmol (Copenh). 1994 Jun; 72:376-380.
5. Handa T, Shimizu K, Mukuno K, Kawamorita T, Uozato H. Effects of ocular dominance on binocular summation after monocular reading adds. J Catract Refract Surg. 2005 Aug;31:1588-1592.

6. Zheleznyak L, Alarcon A, Dieter KC, Tadin D, Yoon G. The role of sensory ocular dominance on through-focus visual performance in monovision presbyopia corrections. J Vis. 2015;15(6):17.

     

Няма коментари:

Публикуване на коментар