събота, 17 декември 2016 г.

ЗАЩО РОГОВИЦАТА СЕ НУЖДАЕ ОТ КИСЛОРОД?




Роговицата е прозрачният купол, който покрива оцветената част на окото. Тя е прозорецът, през който виждаме света. Роговицата е изключително важна, защото заедно с вътреочната леща пречупва и фокусира светлината, което е основна причина да можем да виждаме. Роговицата е "отговорна" за 70% от процеса на пречупване и фокусиране на светлината.


Бялата част на окото се нарича склера и покрива по-голямата част от очната ябълка. Склерата е "направена" от много здрав "материал". Тя е "външното покритие" на окото ви.
Ако я погледнете отблизо, ще забележите тънки розови нишки. Това са кръвоносни съдове, които транспортират хранителни вещества до склерата.При неправилно носене на контактни лещи с ниска кислородна преносимост, тези кръвоносни съдове могат да бъдат ясно изразени и да започнат да прорастват към роговицата.


Роговицата е уникална с това, че е прозрачна. Трябва да е така, защото тя е "прозорецът", през който светлината прониква в окото. Една от причините, благодарение на които това е възможно, е че в тъканите, от които е изградена роговицата, няма кръвоносни съдове. 

Роговицата се снабдява с кислород директно от въздуха. Той се разтваря в сълзите, след което прониква в роговицата и я поддържа здрава. Този процес има и обратна посока - здравата дишаща роговица отделя въглероден диоксид, който трябва да бъде освободен във въздуха по обратния път. 

Поставянето на контактна леща в окото може да забави или дори да спре този процес. Без достатъчно кислород, роговицата е в опасност - възможно е да се деформира, да изгуби чувствителността си и върху нея да се появят белези. Едно от най-неприятните последствия от липсата на достатъчно кислород е възможното прорастване на кръвоносни съдове от склерата в роговицата. Така "прозорецът" към света губи своята прозрачност. Този процес се нарича васкуларизация и е необратим.

Ето защо, винаги се консултирайте с очен специалист при избор на контактни лещи.

Ако се питате кои са контактните лещи с най-висока преносимост (DK/t) в света, ето ги:







The Association of Contact lens Manufacturers

Няма коментари:

Публикуване на коментар