неделя, 26 ноември 2017 г.

10 МИТА ОТНОСНО КОНТАКТНИТЕ ЛЕЩИ


1. Не мога да нося контактни лещи

Можеш! 
Благодарение на напредъка на технологиите за производство на контактни лещи в последните години, почти всеки може да носи контактни лещи. Например, вече съществуват мултифокални контактни лещи за хора с пресбиопия и торични контактни лещи, които коригират астигматизъм. Може би си по-подходящ кандидат за контактни лещи, отколкото някога си предполагал/а.


2. Контактната леща може да се изгуби зад окото ми

Не може! 
Тънка мембрана, наречена конюнктива покрива бялата част на окото ти и се свързва с вътрешността на клепачите като прави невъзможно попадането на контактната леща зад окото.

3. Контактните лещи не са комфортни за носене

Не е така! 
След кратък период на адаптация, повечето хора дори забравят, че са с контактните си лещи. За тези които все пак изпитват дискомфорт, съществуват много начини за премахването му, след като причината за появата е установена.

4. Контактните лещи могат да заседнат в окото ми и да останат там.

Възможно е в някои случаи контактната леща да е трудна за сваляне ако се е дехидратирала, но добавянето на капка изкуствена сълза ще я рехидратира и всичко ще е наред.

5. Грижата за контактните лещи е прекалено сложна

Грешно! 
Многофункционалните дезинфекциращи разтвори правят грижата за контактните лещи много лесна. А можете да решите да елиминирате грижата и дезинфекцията на контактните лещи като просто изберете еднодневни контактни лещи.

6. Носенето на контактни лещи предизвиква проблеми за очното здраве

Вярно е, че носенето на контактни лещи може да повиши риска от поява на някои проблеми по отношение на очното здраве. Но ако следвате инструкциите на очния специалист относно грижата за контактните лещи, начинът на носене и периодите за подмяна, носенето на контактни лещи ще е безопасно за Вас.

7. Никога няма да се науча да ги поставям в очите си.

Естествено, че ще се научите!  
Може да изглежда сложно в началото, но очният специалист ще се увери, че можете сам да ги поставяте и сваляте, преди да напуснете кабинета му. За повечето хора поставянето и свалянето на контактните лещи се превръща в рутина много по-бързо, отколкото са очаквали.

8. Контактните лещи могат да изпаднат от очите ми

Преди много години, старите твърди контактни лещи понякога изпадаха от очите на хората, които ги носеха по време на спорт или други активности. Но днес контактните лещи (дори твърдите газпропускливи лещи) пасват много по-добре върху роговицата на окото и е изключително трудно и рядко срещано да изпаднат, дори при практикуване на контактни спортове.

Знаете ли, че професионални спортисти разчитат на меките контактни лещи за постигане на по-високи спортни резултати. Ето някои от тях: Пол Сколс (футбол - екс-Ман. Юнайтед), Новак Джокович (тенис - номер 1 в световната ранглиста към днешна дата), Григор Димитров (тенис), Виктор Круз (американски футбол!) и т.н.

9. Контактните лещи са прекалено скъпи

Не е така!
Дори еднодневните контактни лещи, които някога бяха считани за лукс, днес могат да струват около 3.30 лв на ден за чифт.

10. Прекалено съм възрастен/а за контактни лещи

Кой го твърди?
С навлизането на мултифокалните контактни лещи и контактните лещи, които са специално създадени за сухи очи, напредването на възрастта вече не е бариера за успешното носене на контакни лещи, както беше преди години. 
(Осведомете се относно контактни лещи с брандове DAILIES Total 1, DAILIES Total 1 Multifocal, DAILIES AquaComfort Plus, DAILIES AquaComfort Plus Multifocal, DAILIES AquaComfort Plus Toric)

Попитайте очния специалист дали сте подходящ кандидат за контактни лещи. Отговорът може да Ви изненада.


Автор: Gary Heiting, OD е главен редактор на AllAboutVision.com. Д-р Heiting има 25 годишен медицински опит като лекар, лектор на тема "здраве" и консултант на компании в индустрията със средства за зрителна корекция. Неговите специфични интереси включват контактни лещи, хранене и превантивна грижа за очното здраве.

Прочетете статията в оригинал тук: http://www.allaboutvision.com/contacts/myths.htm 


Няма коментари:

Публикуване на коментар