вторник, 26 юли 2016 г.

СИГУРНИ ЛИ СТЕ, ЧЕ ПАЦИЕНТИТЕ СЕ ЧУВСТВАТ КОМФОРТНО С КОНТАКТНИТЕ СИ ЛЕЩИ?





Автори: MILE BRUJIC, OD, FAAO, & DAVID L. KADING, OD,FAAO


Д-р Brijic е партньор в Premier Vision Group, оптометрична практика с три центъра в севрозападната част на Охайо. В последните две години той получава хонорари за изнасяне на лекции, писане на статии, консултации и проучвания от Alcon Laboratories, Bausch and Lomb, Bruder, Optovue, RPS, SpecialEyes.
Д-р Kading е собственик на Specialty Dry Eye and Contact Lens Center в Сиатъл. Той е съсобственик на Optometric Insights заедно с д-р Mile Brujic. Получавал е хонорари за консултации, провеждане на проучвания, изнасяне на лекции и писане на статии от Alcon Laboratories, Allergan, Bausch and Lomb, CooperVision, Johnson&Johnson Vision Care, Oculus, OptoVue, RPS Detectors, Paragon Vision Sciences, TearScience, Valeant Pharmaceuticals, Valley Contax, VSO, ZeaVision и Zeiss.



Тук можете да прочетете статията в оригинал: http://www.clspectrum.com/articleviewer.aspx?articleID=114326


Случва ни се всеки път, когато на пазара излезе нова контактна леща. Получаваме информация за нея от публикации, e-mail-и, видеа, срещи и презентации. Едновременно с това представители на компаниите ни информират относно характеристиките на продукта и ни призовават да го предложим на всеки кандидат за контактни лещи. Не се ли чувствате некомфортно?  Не изглеждаме ли повече като търговци, отколкото като здравни специалисти?


От какво наистина се нуждае пациентът?

Когато преглеждаме резултати от проучвания, е интересно да разберем причините, поради които пациентите се отказват от контактните лещи. Преобладаващата причина е сухота и дискомфорт (Dumbleton et al, 2013).
Когато се запознахме с тези данни, ни беше трудно да им повярваме – изглеждаха ни нереалистични. От нашия опит бяхме убедени, че  пациентите ни се чувстват изключително комфортно с контактните си лещи. Дали наистина е така?


Какво се случва всъщност?

Спомням си типичния диалог, който бихме провели с някой от пациентите, носещи контактни лещи:
Очен специалист: „Как се чувствате с контактните си лещи?“
Пациент: „Добре!“
Очен специалист: „Чудесно! Нека да довършим прегледа!“

Очевидно нашите пациенти се чувстват комфортно с лещите си, така че резултатите от проучванията изглежда не се отнасят за тях или за практиката ни. Но след като получихме съвет от уважаван специалист, решихме да зададем на всеки пациент с контактни лещи два допълнителни въпроса:

1. По скалата от 0 до 10 (където 0 е най-ниската степен на комфорт с контактните лещи, а 10 – най-високата), моля оценете комфорта с контактните си лещи между 5 и 10 минути СЛЕД като сте ги поставили в очите си!

    2. След това – моля използвайте същата скала, за да оцените комфорта с контактните си лещи около 5 – 10 минути ПРЕДИ да ги свалите от очите си!

Това, което открихме беше изненада за нас. Оказа се, че част от пациентите ни, които носят контактни лещи и за които вярвахме , че се чувстват комфортно с тях, всъщност не са се чувствали чак толкова комфортно, колкото си мислехме. Нямали сме реална представа за това, с което се сблъскват.


Решението

Започнахме да прилагаме стратегии като посочената по-горе, за да разберем по-добре неудобствата, с които се сблъскват пациентите ни при носене на контактни лещи. Така фокусирахме усилията си върху решаване на проблеми, които дори не предполагахме, че съществуват.
Този подход ни помогна и за друго – никога не се налага да продаваме нови технологии. Вместо това, предоставяме на пациентите си решения, които биха отстранили проблемите им. Това ни позволи да сме много активни при напасване на контактни лещи, произведени по най-новите технологии и да посрещнем реалните нужди.
Специални благодарности към д-р Фред Голдбърг, който ни препоръча да използваме скала за оценяване на комфорта. Това промени виждането ни относно комфорта на пациентите при носене на контактни лещи.

Референции:
1. Dumbleton K, Woods CA, Jones LW, Fonn D. The impact of contemporary contact lenses on contact lens discontinuation. Eye Contact Lens. 2013 Jan;39:93-99.



Ако намирате темата за интересна, тук можете да получите още информация:

https://kontaktnileshti.blogspot.ch/2015/11/mark-tomlinson-bsc-hons-mcoptom.html






Няма коментари:

Публикуване на коментар